Чи можна дітям носити контактні лінзи?

Багато хто знає, наскільки прикро, коли в школі тебе називають «очкарик».  І напевно у кожного був хоча б один однокласник в окулярах, який практично завжди ставав об’єктом глузувань. В кращому випадку, його просто ігнорували.

Психологи вважають, що носіння окулярів в шкільному віці може стати значною психологічною проблемою, що відкладає слід на все подальше життя людини.

І якщо донедавна єдиним вирішенням цієї проблеми були спроби батьків переконати дитину в тому, що окуляри це нормально, їх не треба соромитися, і при правильному підборі вони можуть вигідним чином підкреслити риси обличчя (що, між іншим, вдавалося далеко не всім батькам ), то зараз у цієї проблеми з’явилося ще одне рішення – контактні лінзи.

У більшості випадків, контактні лінзи дозволені дітям, починаючи з 6 років. У цьому віці дитина вже здатна самостійно, або під частковим наглядом батьків, доглядати за лінзами. В деяких випадках офтальмологи рекомендують контактну корекцію зору і для дітей молодшого віку. Але тоді догляд за лінзами повинні здійснювати старші члени родини.

Крім психологічного комфорту, можна назвати ще кілька переваг контактної корекції зору:

– контактні лінзи не призводять до обмеження поля зору і до оптичних спотворень предметів. У той час, як окуляри значно зменшують периферичне поле зору, ускладнюючи просторову орієнтацію;

– контактні лінзи найкраще підходять для дітей, оскільки останні, найчастіше, ведуть активний спосіб життя – грають на вулиці, займаються спортом, відвідують різні гуртки та факультативи. У цих умовах окуляри показують себе не найкращим чином – вони можуть припасти пилом, запотіти. При падінні дитини, окуляри можуть розбитися і  її уламками. Часто окуляри погано тримаються на переніссі і їх необхідно постійно поправляти.

Усіх цих проблем можна уникнути, використовуючи правильно підібрані контактні лінзи. 

У дитячій контактної корекції зору можуть використовуватися як м’які, так і жорсткі контактні лінзи. Але, зважаючи на те, що особливістю дитячих очей є більш низька чутливість рогівки, ніж у дорослих, то для дитини оптимальними будуть лінзи з високим коефіцієнтом киснепроникності (Dk / t).

Показаннями до призначення контактних лінз дитині можуть бути наступні захворювання:

Короткозорість (міопія)

На сьогоднішній день міопія є найбільш поширеним дефектом оптичної системи ока. За даними офтальмологів Великобританії, міопія спостерігається у 5% семирічних дітей, у 38% тринадцатирічних і у 52% двадцятирічних людей. Результати багатьох досліджень показали, що носіння газопроникних контактних лінз сприяє уповільненню прогресування короткозорості, а в деяких випадках навіть її стабілізації.

Далекозорість (гіперметропія)

В цьому випадку контактний вид корекції допомагає дитині бачити предмети справжніх розмірів і сприймати їх на тій відстані, на якій вони знаходяться в дійсності, на відміну від корекції за допомогою окулярів, яка спотворює розміри предметів і відстань до них, що, в свою чергу, підвищує небезпеку вуличного травматизму.

Астигматизм

Це аномалія оптичної системи ока, при якій у двох взаємно перпендикулярних меридіанах око має різну заломлюючу силу. Найскладніше коррегируется змішаний астигматизм, коли в оці у двох взаємно перпендикулярних меридіанах поєднуються дві різні рефракції: міопія і гіперметропія.

Крім того, що астигматизм знижує гостроту зору, він іноді призводить до розвитку косоокості та амбліопії і може з’явитися причиною нездужань дитини.

Анізометропія

Це стан, при якому рефракція правого і лівого ока різні. В даному випадку корекція за допомогою окулярів призводить до значних незручностей, оскільки через різницю в оптичній силі, одна лінза може бути значно важче за іншу. Крім того, корекція за допомогою окулярів в даному випадку нерідко викликає у дітей нудоту і головний біль. Це пов’язано з різницею величини зображень.

Використовуючи контактні лінзи, цих проблем можна уникнути, зробивши корекцію більш ефективною.

Амбліопія (ледаче око)

При наявності даного дефекту зору лікування окулярами проводять таким чином: око, яке краще бачить, закривають окклюдером (хто не знає, що це таке – згадайте, дітей у яких одне око, або одне скло в окулярах заклеєно). Таким чином надається оптимальна оптична корекція на око, яке гірше бачить. Як правило, діти з небажанням погоджуються на цей вид лікування через зовнішній  вигляд і викликані незручності в повсякденному житті.

Набагато простіше проводити пеналізацію (від фр. Penalite – покарання, штраф) ока, що краще бачить, за допомогою спеціальної контактної лінзи. Таким чином дитина не буде відчувати дискомфорт, оскільки зовні це не помітно. Ще один плюс полягає в тому, що підглядати здоровим оком з під контактної лінзи абсолютно неможливо, тоді як діти в окулярах намагаються робити це досить часто.

Афакія (відсутність кришталика)

Корекція односторонньої афакії у дітей окулярами є практично неможливою, у зв’язку з тим, що між очима виникає дуже велика рефракція, а відповідно різниця у вазі між лівим і правим склом дуже велика. Крім того, носіння окулярів при односторонній афакії є причиною анізейконії – стану, при якому зображення одного і того ж предмета сприймається за величиною кожним оком по-різному.

Корекцію двосторонньої афакії теоретично можна проводити за допомогою окулярів, але в цьому випадку вони в значній мірі будуть збільшувати і наближати предмети, як у випадку гіперметрії, обмежуючи бічне поле зору. Тому на сьогоднішній день найчастіше афакію у дітей коригують саме за допомогою контактних лінз.

Слід зазначити, що контактні лінзи не можна використовувати якщо:

 – у дитини є прояви загального гострого вірусного інфекційного процесу;

– починається інфекційне захворювання очей;

– якщо у дитини спостерігаються алергічні реакції у вигляді алергічного кон’юнктивіта на харчові продукти, рослини, побутові алергени і лікарські препарати.

Слід також зауважити, що якщо дитина використовує контактну корекцію зору, це не означає, що окуляри їй взагалі не потрібні.
По-перше, досить серйозною проблемою може стати «переношування» лінз, тому контактна корекція повинна чергуватися з корекцією окулярами, щоб рогівка ока могла відпочити від зіткнення з лінзою.
По-друге, як уже згадувалося раніше, застосування лінз стає неприпустимим в періоди інфекційних захворювань, що час від часу спостерігаються у дітей.

Фахівці наполегливо рекомендують знімати лінзи на ніч, щоб очі відпочивали, навіть якщо ваша дитина використовує лінзи гнучкого, пролонгованого або безперервного режимів носіння.

Підбір контактних лінз для дитини – дуже відповідальний захід, тому поставитися до нього треба з усією серйозністю. Для цього необхідно звернутися до фахівця даного профілю і ні в якому разі не підбирати лінзи самостійно.

Перш ніж дозволити носіння лінз, лікар обов’язково повинен провести повне офтальмологічне обстеження дитячих очей: огляд за допомогою щілинної лампи, визначення гостроти зору, діаметра і радіуса кривизни рогівки, визначення рефракції очей, офтальмоскопию. Проаналізувавши результати огляду, лікар вирішує, які саме лінзи підходять конкретній дитині. Батьки повинні бути присутніми під час огляду, щоб лікар міг пояснити їм всі плюси і мінуси контактної корекції дитячого зору, а також правила носіння лінз, методи догляду за ними та умови їх зберігання.